22 Aralık 2017
Sayı: KB 2017/49

Devrimci sınıf hareketi!
AKP çürüyen sistemin aynadaki yüzüdür!
Siyasal İslam’ın Filistin riyası
AKP-cemaat kavgası ve “FETÖ’yle mücadele” demagojisi
Metal’de son viraj
Her yönüyle güçlü bir Mesleki Eğitim Kurultayı için...
Devrimci sınıf sendikacılığı!
Taşeron köleliği ve AKP’nin yalanları
“İstihdam Şurası” ve istikrarlı sahtekarlık
Sendika düşmanı Sumitomo’nun şeceresi!
Emperyalist sömürgecilerin yarattığı devlet: İsrail
Filistin’de tarihsel kuşatma
Güney Kürdistan’da maaş eylemleri ve çatışmalar
İşçi ve emekçi kadınlar hakkı olanı istemelidir!
Burjuva kadın, işçi kadının dostu olabilir mi?
Kadın bedeninin cinsel bir metaya dönüştürülmesine karşı mücadeleye!
Mesleki Eğitim Kurultayı hazırlıkları devam ediyor
Darbeye giden yolda kanlı bir katliam: Maraş!
Roboski Katliamı 6 senedir Kürtçe ağıtlarda!
Hoşçakal Hüseyin
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Güney Kürdistan’da maaş eylemleri ve çatışmalar

 

Güney Kürdistan’da kriz gerekçesiyle maaşların gecikmesi ve maaş erteleme sistemi 18 Aralık’ta başlayan eylemlerle birçok noktada protesto edildi.

18 Aralık’ta kamu kurumlarında çalışanların da işe gitmeyerek eylemlere katıldığı belirtilirken meydanlara çıkan binlerce kişinin hükümete istifa çağrısı yaptığı da ifade edildi. Güney Kürdistan’a bağlı 13 kentte eylemlerin gerçekleştirildiği belirtilirken kolluk kuvvetlerinin yürüyüşleri engellemek istemesi üzerine çatışmalar yaşandığı ve çıkan çatışmalarda yaralananlar olduğu belirtildi. Eylemciler parti binalarını da ateşe verdi.

19 Aralık günü de eylemler sürerken Barzani’ye bağlı Asayiş güçleri kitleye ateş açarak birçok kişiyi yaraladı, Ranya’da 6 kişi Asayiş tarafından öldürüldü. Erbil’in Koye ilçesinde de kaymakamla görüşmek isteyen kitleyi dağıtmak için ateş açılması üzerine kaymakamlık binasının bir bölümü ateşe verildi.

Germiyan’ın Kifrê beldesinde sokaklara çıkanlar, Kifrê ve Kelar yolunu trafiğe kapattı. Kifrê’de göstericiler, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtûya Îslamî ya Kurdistanê) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) parti bayraklarını indirdikten sonra KDP binasına doğru yürüyüşe geçti.

Eylemcilerin KDP binasına doğru yürümesi üzerine asayiş güçleri eylemcilerin üzerine ateş açtı. Öte yandan ilçede Türkmen Cephesi merkez binası da eylemciler tarafından ateşe verildi.

Kürdistan bölgesinin yanlış politikalarını protesto ediyoruz”

Eylemciler Komitesi üyesi Rêbwar Ezîz yaptığı açıklamada, “‘Reform mafya ve toprağını satmakla olmaz’ şiarıyla alanlara çıktık. Kürdistan Bölgesi’nin kötü, yanlış politikalarını protesto ediyoruz. Halkın, öğretmenlerin, işçilerin durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Onun için de herkes alanlara çıkıp, tepkilerini ortaya koyuyor. Hakkımızı, işimizi, aşımızı istiyoruz. Eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Hükümetten açıklama

Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi ise protestolarla ilgili yaptığı açıklamada “şiddet” demagojisine başvurdu. “Şiddet” uyguladığı öne sürülen eylemcilerin suçlandığı açıklama şöyle devam etti: “Kürdistan Bölgesi zor bir süreçten geçiyor. Bazı siyasi taraflar siyasal statü ve yasaları ihlal etme dışında halka hiçbir hizmet ve yararda bulunmadı. Yalnızca Kürdistan düşmanlarına yarar sağladılar. Bu yüzden de bu hiçbir şekilde kabul edilemez. Hükümete bağlı kurumlar yasalar çerçevesinde olaylara yaklaşılmalı, halkın güven ve huzurunun korunması gerekir. Aksi girişimlere izin verilmemeli ve aykırı hareketlerde bulunanlar yasal cezalarla karşı karşıya kalacak.”

20 Aralık’ta da eylemler sürdü. Süleymaniye vilayetine bağlı Ranya ilçesinde gösteriler sabah saatlerinde yine başladı. Şehirde dükkanların kapalı olduğu bildirildi. Gösterilere katılanlar siyah giyinirken Süleymaniye’nin Şarezur beldesinde de yürüyüş yapıldı.

 

 

 

 

19 Aralık, Maraş ve Roboski anması

 

Almanya’nın Bielefeld kentinde 19 Aralık Katliamı’nı lanetlemek ve direnişi selamlamak amacıyla Anadolu Federasyonu ve BİR-KAR birlikte sokak etkinliği düzenledi.

19 Aralık günü Bielefeld Merkez İstasyonu önünde saat 11.00–18.00 arasında yürütülen faaliyet büyük bir ilgi yarattı.

Kurulan çadırlarda 19 Aralık, Maraş ve Roboski katliamlarının nasıl gerçekleştirildiklerine dair kısa metinlerle birlikte fotoğrafların yer aldığı resim sergisi yer almaktaydı. 19 Aralık 2000’de “Hayata Dönüş Operasyonu” adı altında devrimci tutsaklara yönelik geçekleştirilen katliam görüntülerinin yer aldığı kısa filmler de gün boyu yayınlandı.

Sokak etkinliği görsel açıdan oldukça dikkat çekiciydi. Hazırlanan iki ayrı pankarttan birinde 19 Aralık katliamında yaşamını yitiren 28 devrimcinin fotoğrafları yer almaktaydı. İkinci pankartta 19 Aralık katliamı vahşetini yansıtan resimlerle birlikte “Türkiye cezaevlerinde katliam 19 Aralık 2000”, “Unutma, affetme!” şiarlı Almanca pankart yer almaktaydı.

Devrimci marşlar eşliğinde Almanca ve Türkçe hazırlanmış bildiriler yoğun bir biçimde dağıtıldı ve etkinlik boyunca oldukça yoğun ziyaretler gerçekleşti.





Fırtına yine yoksulları öldürdü

Filipinler’de her yıl gerçekleşen tropikal fırtına yoksulları ve emekçileri katletmeye devam ediyor. Filipinler kapitalizmi, ülkedeki iklimin doğal bir sonucu olarak gerçekleşen bu doğal afete bir çözüm üretmezken, doğal afetlerin faturasını da emekçiler ve yoksullar ödüyor.

Filipinler’de etkili olan son tropikal fırtınada hayatını kaybedenlerin sayısının 43’e yükseldiği açıklandı. Filipin hükümeti afet izleme ajansının açıklamasına göre, 45 kişinin de kayıp olduğu duyuruldu.

Başkent Manila’nın yaklaşık 500 kilometre uzağında bulunan Biliran’da heyelan ile gömülmüş evlerde hayatta kalanları kurtarma çalışmaları sürüyor.

Filipinler’de gerçekleşen tropikal fırtınalarda 2011’de 957 kişi, 2013’de 10 bin kişi yaşamını yitirmişti.

 

 

 

 

Teva’da kıyım hazırlığına karşı İsrail’de grev

 

İsrail’in en büyük şirketlerinden olan Teva ilaç tekeli, istediği büyümeyi yakalamadığı gerekçesiyle işçi kıyımı yapacağını açıklamıştı.

10 bini aşkın çalışanı olan şirket, yüzde 25’lik bir küçülmeye gideceğini ve sadece İsrail’de 1700 kişinin işten çıkarılacağını belirtmişti.

İsrail menşeli ilaç tekelinin bu kararı, haftanın ilk iş gününde (17 Aralık Pazar) ülke genelinde grevle karşılandı. (İsrail’de hafta sonu resmi tatil günleri Cuma ve Cumartesi günleridir.)

Teva çalışanları Kudüs’te gerçekleştirdikleri eylemle kararı protesto ederken havaalanlarında, bankalarda, resmi kurumlarda iş durduruldu. Hastanelerde ise sadece acil hizmetler sağlandı.

 

 

 

 

Arjantin’de “emeklilik reformu” protesto edildi

 

Arjantin’de Ulusal Kongre’nin “emeklilik reformu” adı altında yaptığı düzenlemelere tepki gösteren çok sayıda emekçi polisle çatıştı.

Emeklilik reformu”yla 5,6 milyar dolar “tasarruf” yapılacağı ve düzenlemenin 17 milyon kişiyi etkileyeceği belirtilirken, sendikalar “reform” adı altındaki saldırıya karşı 24 saatlik genel grev çağrısı yaptı.

Düzenlemeyi kongre önünde protesto eden emekçilere polis tazyikli su, plastik mermi ve gazla saldırırken, polis saldırısına taşlarla karşılık verildi. Saldırı sonucunda yaklaşık 50 kişinin yaralandı ve bir o kadarı da gözaltına alındı. Polis saldırısı sırasında gazeteciler de yaralandı.

 
§